Veel mensen stellen ons de vraag hoeveel lumen een hoofdlamp nodig heeft. Die vraag is bij een hoofdlap wat lastiger te beantwoorden van bij een zaklamp. Het hangt er namelijk maar net vanaf waar je je hoofdlamp voor gaat gebruiken.

Toch gaan we je op weg helpen. Maar eerst:

Wat zijn lumen eigenlijk?

Lumen is een eenheid voorde hoeveelheid licht die rondom een led straalt zonder reflector of lens! Je kunt je dus voorstellen dat een hoofdlamp met minder lumen maar een hele goede lens en reflector verder schijnt dan een hoofdlamp met meer lumen maar een minder goede reflector of lens. Ook het formaat van de reflector is van invloed op het bereik van de lamp.

Staar je dus niet helemaal blind op de hoeveelheid lumen maar kijk ook naar het bereik.

Lumen indicatie

  • 100 – 200 lumen: Ideaal voor klusjes op de kortere afstand, buitensporten in de bebouwde kom of als lamp tijdens het kamperen.
  • 200-400 lumen: Ideaal als allround outdoor hoofdlamp, als je wat verder wilt kunnen zien en voor buitensporten buiten de bebouwde kom.
  • 400-600 lumen: Ideaal als je echt een wat groter bereikt wilt hebben. Je gebruikt je hoofdlamp vooral als “zaklamp” om verder te kunnen zien. Ideaal voor mountainbiken, outdoor activiteiten en voor de professional.
  • 600 lumen of meer: Je bent iemand die echt veel licht nodig heeft en meer dan 200 meter ver wilt kunnen schijnen.

Voordeel verstelbare lichtbundel

Naast de geschikte hoeveelheid aan lumen heeft een hoofdlamp met een verstelbare lichtbundel vaak de voorkeur. Je kunt de lichtbundel dan verstellen van breed naar smal. Hierdoor kun je zowel verder weg kijken als iets op de kortere afstand zonder jezelf te verblinden.

Lumen en de accuduur

Des te meer lumen je hoofdlamp heeft, des te meer stroom hij gebruikt. Daarom hebben hoofdlampen met meer lumen vaan een krachtigere accu. Hierdoor wordt de hoofdlamp ook zwaarder. Het kan een aanrader zijn om bij een krachtigere hoofdlamp te kiezen voor een afneembare accu die je los van de hoofdband kunt dragen. Kijk altijd goed naar de accuduur in de meest felle stand van de lamp voordat je tot aankoop overgaat. 

Minder felle stand

Bij werkzaamheden op armlengte zoals reparaties en inspecties heb je helemaal niet zo veel licht nodig. Een verstelbare lichtbundel met een egaal licht is dan veel belangrijker. Het kan een goede tip zijn om een hoofdlamp te kopen met net iets meer lumen dan dat je nodig hebt. Je gebruikt dan in de meeste gevallen één van de minder felle standen op je hoofdlamp. Je accuduur licht dan vaak wat hoger en je hebt in geval van nood altijd nog de felle stand tot je beschikking. Hierdoor weet je zeker dat je altijd voldoende licht tot je beschikking hebt.