Veel mensen vinden het lastig om de juiste hoofdlamp te kiezen. Daarom hebben wij speciaal voor jou een pagina met een handig stappenplan en aankooptips gemaakt zodat jij een betere afweging kunt maken bij jouw aankoop.

  • Stap 1: Oplaadbaar of juist niet?
  • Stap 2: Hoeveel licht heb ik eigenlijk nodig
  • Stap 3: Hoe belangrij is draagcomfort voor mij?
  • Stap 4: Welke extra functies heb ik nodig?

1. Oplaadbaar of juist niet

In de meeste gevallen is een oplaadbare hoofdlamp de beste keuze. Deze zijn goedkoper in het gebruik dan modellen op batterijen. Ook is een oplaadbaar model minder belastend voor het milieu. Een ander voordeel is dat je je lamp altijd maximaal kunt opladen voor gebruik. Batterijen verwissel je meestal pas als ze bijna leeg zijn.

Ga je naar afgelegen gebieden zonder stroomvoorziening of wil je je hoofdlamp gebruiken bij stroomuitval? Kies dan voor een versie op batterijen.

2. Hoeveel licht

Hoeveel licht je nodig hebt is afhankelijk van het doel van het gebruik. Lees ook eens onze pagina over hoeveel lumen je nodig hebt. Korte samenvatting:

  • 100 – 200 lumen: Ideaal voor klusjes op de kortere afstand, buitensporten in de bebouwde kom of als lamp tijdens het kamperen.
  • 200-400 lumen: Ideaal als allround outdoor hoofdlamp, als je wat verder wilt kunnen zien en voor buitensporten buiten de bebouwde kom.
  • 400-600 lumen: Ideaal als je echt een wat groter bereikt wilt hebben. Je gebruikt je hoofdlamp vooral als “zaklamp” om verder te kunnen zien. Ideaal voor mountainbiken, outdoor activiteiten en voor de professional.
  • 600 lumen of meer: Je bent iemand die echt veel licht nodig heeft en meer dan 200 meter ver wilt kunnen schijnen.

3. Hoe belangrijk is draagcomfort?

Als je bijvoorbeeld gaat hardlopen, dan wil je een hoofdlamp die lekker licht van gewicht is.  Vaak is bij dit soort hoofdlampen een enkele band voldoende om je lamp prettig te dragen. Als je een wat zwaardere hoofdlamp hebt, of je draagt hem intensief, dan is een lamp met een extra hoofdband die niet alleen om je hoofd maar ook over je hoofd gaat aan te raden.

Kies je voor een lamp met een zwaardere accu dan is het handig om te kijken naar een model met een afneembare accu zodat je die niet altijd op je hoofd hoeft te dragen.

Voor het gebruiken van een hoofdlamp op een helm kies je er een met een speciale band zodat deze niet omhoog kruipt. Denk aan de Ledlenser WORK en de :Ledlenser I series.

4. Extra functies

Sommige hoofdlampen hebben extra functies zoals meerdere kleuren verlichting, bluetooth verbinding en opties voor het programmeren voor de lamp. Als dit belangrijk is, dan kun je ons het beste bellen op 0481-354040 voor een goed advies!

Zoek op toepassing

Om het nog wat makkelijker te maken om voor de juiste hoofdlamp te kiezen hebben we een handig overzicht gemaakt met de meest voorkomende toepassingen!